top of page
  • kkfabricsandcreati

Sve o platnenim ženskim ulošcima!

Platneni ženski ulošci najbolje su rješenje za "one dane u mjesecu". Ne sadrže kemikalije i gelove za bolje upijanje, već su napravljeni od isključivo prirodnih materijala (pamuk, bambus, konoplja). Ne isušuju i ne iritiraju našu kožu, ugodni su i udobni, koža diše i nema nikakvih neugodnih mirisa. Osim zdravstvenog i ekološkog aspekta, tu je i financijski. Ulošci traju i do nekoliko godina, pa njihovom upotrebom i štedite.


Modeli i dužine

Postoje dnevni i menstrualni platneni ulošci. Dnevni ulošci su nam dužina 16,5 i 20 cm, a menstrualni dolaze u dužinama 20, 24, 26, 28, 30,5 i 31 cm. Razlika dnevnih i menstrualnih je što menstrualni na dnu imaju PUL, pa su i nepromočivi (PUL je tanka laminirana tkanina, nepromočiva, a zrakopropusna).

Ako prvi put birate, dužinu gledate prema jednokratnim koje koristite.

U shopu možete naći i naša 2 modela: round i curvy, pa birate što Vam najviše odgovara.

Širinu samog uloška podešavate sa 2 drukera koji se nalaze na krilcima uloška. Njima ujedno i kopčate uložak kada ga prenosite.


Koji materijal izabrati?

Materijal birate prema jačini same menstruacije. Poznato je da bambus kao vlakno više upija od pamuka, pa uloške od bambus velura ili bambus frotira najčešće preporučamo za noć i prve dane menstruacije.


Održavanje PU

Održavanje platnenih uložaka zaista je jednostavno. Nakon upotrebe menstrualni PU prvo se isperu u hladnoj vodi, jer krv koagulira u toploj vodi i fleke bi ostale. Nakon ispiranja u hladnoj vodi, uložak se ocijedi i čuva do pranja. Sve vrste platnenih uložaka peru se na 60°C, bez omekšivača. U slučaju mrlja, prije pranja se utrlja i sapun deterdžent. A saveznik u skidanju mrlja je i sunce.

Sušenje u sušilici također je dozvoljeno do iste temerature.


Prenošenje PU

Nakon upotrebe ulošci se preklope, zakopčaju drukerima i ukoliko ste van kuće spremite ih u wetbag torbicu. U shopu možete naći mini i veće wetbag torbice, ovisno o tome šta Vam treba.






47 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page